Select Page

Tidlösa Hans Wegner

Det blev till slut dessa Hans Wegner-skönheter till matbordet. Budade hem från Bukowskis. Supernöjd. Stomme av ek och sits av rotting. Tycker att det bryter av det minimalistiska i matbordet på ett snyggt sätt också. Tanken är att ha två stolar på ena långsidan, och en på vardera kortsida och sedan köpa en schysst bänk i ek att ha på den andra långsidan. Vi får se om jag hittar någon som kan tänkas passa in.

we interiorFoto: WE Interior.

Stol-velande.

Jag vet inte hur länge jag har pratat om att vi behöver köpa nya matstolar. Men nu behöver vi faktiskt det, i alla fall relativt snart. Det är bara en fråga om tid innan någon av våra nuvarande faktiskt kommer att gå av på mitten.

Vi kommer troligtvis att köpa 6 stycken, varför prislappen lätt kan skena iväg (stolar är ju definitivt ingen lågprismarknad). Jag känner mig egentligen inte särskilt motiverad att lägga ner allt för mycket pengar. Samtidigt vill jag gärna köpa ett gäng kvalitativa och tidlösa stolar, för att minimera behovet av att köpa nya och konsumera igen längre fram. Vilket i längden är positivt ur både ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Stolarna här nedan är ett gäng av de som jag spanat in på senaste. Just nu kikar jag dock mycket på auktion, eftersom det oftast är något billigare. Jag är dessutom helt inne på att återanvända mer och konsumera mindre (i alla fall i längden) detta år. På auktion finns det för övrigt möjligheter att hitta guldkorn som är lite mer ovanliga hos gemene man! Men det återstår att se vilka stolar vi landar i.

we interior

1. Mimat av Bruno Mathsson. 2. Myran av Arne Jacobsen. 3. CH20 av Hans Wegner. 4. 66 av Alvar Aalto. 5. J39 av Børge Mogensen. 6. Fanett av Ilmari Tapiovaara.

January Cravings.

we interior

Bäddset/Meli Meli. Poster/Juniqe. Stol: Amiral av Karin Mobring/IKEA 1971. Kudde/OYOY. Datorfodral/DAY. Bordslampa: Panthella Mini/Louis Poulsen. Flasköppnare/Skultuna. Stol: J39 av Børge Mogensen/Fredericia Furniture. Taklampa: Vertigo Pendel/Petite Friture.

Fasadrenovering – puts.

we interior

För ett par månader sedan färdigställdes vår fasadrenovering! Det blev SÅ bra. Över all förväntan. Jag har nog aldrig varit med om en proffsigare bygg-firma. De kom dessutom med kloka förslag på hur vi skulle forma om sockeln på höger sida om huset för att estetiken skulle bli bättre – och det blev väldigt mycket snyggare. Nöjda är vi i alla fall! Se före-bild nedan. Sedan den bilden togs har vi dessutom slipat och behandlat dörrarna – vilket, som synes, gjorde enorm skillnad.

I sommar är det dags att ta tag i uppfarten och de båda uteplatserna, tills dess hoppas vi bli HELT klara inne. Det har dessutom hänt en del sedan jag var aktiv sist, vilket jag tänkte ta en vända och visa vid tillfälle.

we interior

Elfa-inspiration.

we interiorwe interior

I ett hörn i vårt vardagsrummet finns en cirkus tre meter lång väggsnutt efter vår öppna spis. Det är dessvärre ett ganska sorgligt och rörigt hörn i dagsläget. En tv på väggen och en sladdhärva på golvet. Här har jag tänkt att vi ska sätta upp några typ av hyllor för att tv:n ska ”försvinna” in i denna installation. På sistone har jag börjat känna mig mer och mer sugen på ett Elfa-system. Att belamra med böcker och diverse. Jag har dessutom tänkt att hyllorna skulle kunna gå i en vinkel och därmed fortsätta på nästa vägg. Återstår att övertala resten av hushållet.

we interior
Källa.

Trädgårdsplaner.

Som nämnt i förra inlägget så kommer nästa vår/sommar att handla om trädgården – ny uteplats, garageuppfart och att helt enkelt fixa i ordning trädgården i sin helhet. Jag tycker ju att det är så himla roligt att plantera och påta, men i år har jag mest fått plantera i krukor (bortsett från ett magnoliaträd som vi planterat på framsidan).

På framsidan kommer vi att ha en ganska rejäl uppfart som ska fungera för två bilar. Vi kan dock inte riktigt bestämma oss för vad vi vill ha för typ av sten. Idag ligger det röd ölandsten och vi vill gärna fortsätta ha någon typ av sten som är tidstypiskt (50-/60-tal), men är inte helt förälskade i ölandsstenen som redan ligger.

Uteplatsen ska ligga på samma plats som den är på idag. Men den ska breddas, höjas något, och en trappa ska byggas ut från köksdörren. Idag har vi massa outnyttjad tomt bredvid uteplatsen, så genom att bredda den kommer den ytan att kunna användas. Vi har sedan kommit fram till, efter en del diskussion, att vi kommer att köra på en kvalitativ trall med långa bräder så att det inte blir några skarvar. Bräderna kommer att gå ut från huset, istället för längs med huset, och avslutas med en låg mur gjord av den gamla röda ölandsstenen. Bakom muren tänkte vi plantera en ny avenboks-häck mot grannen för insynsskydd. Mot framsidan ska vi sedan försöka få tag på någon tidstypisk svart stålgrind och sedan göra om stentrappan ner till framsidan. Längs stentrappan kommer det vara rabatter i olika nivåer där jag vill odla massa lavendel, kärleksört, rabarber och annat smått och gott. Längtar redan!

we interior we interior we interior

Inspiration: Pinterest

Long time no see – renoveringsupdate.

Nu var det ett bra tag sedan! Semestern har kommit, semestern har gått. Vi har mest tagit det lugnt – varit en sväng i Skåne och en väldigt kort sväng i Dalarna. I övrigt har vi arbetat med huset (såklart), dock inte lika mycket som vi initialt kanske räknat med. Motivationen har dessvärre inte varit på topp de senaste månaderna och vi har verkligen behövt vila upp oss denna sommar. Men vi har i alla fall hunnit byta en hel del fönster och ägnat oss åt en del småpill inne i huset.

Nu i oktober har vi dock äntligen lyckats boka in renovering av fasaden! Det ska bli så spännande att se resultatet och så skönt att få det gjort. Det har, bortsett från några riktigt taskigt gjorda lagningar, inte gjorts någonting på fasaden sedan huset byggdes i slutet på 50-talet. Den är med andra ord ganska tråkig vid det här laget. Vilket har varit trist eftersom fasaden är det absolut första som man möts av när man ser huset. Att få ordning på den kommer att göra väldigt mycket! Bara att det blir roligare att komma hem om dagarna när huset ser trevligare ut. Jag tror att fasadrenoveringen kan ge oss en väldigt välbehövd motivations-boost!

Innan firman kommer och sätter tänderna i fasaden har vi tänkt slipa samt behandla ytterdörr och garage. De är i grund och botten superfina originaldörrar i teak, men har troligtvis inte heller fått kärlek sedan slutet av 50-talet. Även det kommer troligtvis ge huset ett ordentligt ansiktslyft.

Planen för denna sommar var just att renovera fasad, byta ut fönster och slipa dörrarna och mycket tyder ju på att vi också kommer att komma i mål med den listan.  Vilket känns skönt. Nästa sommar står uteplatsen och garageuppfarten på schemat. Tills dess borde vi dessutom hinna bli klara med det mesta inne också – även fast det går långsamt.

we interior

 

Foto: Andrea.

May Cravings.

Ha-begär just nu:

we interior

Örhängen/& Other Stories. Ljusstake/Tingest. Terracottakruka/HM Home. Vattenkanna/HM Home. Tofflor/Birkenstock. Vinglas/Iittala. Skoställ/String. Stol, Grand Prix Valnöt/Fritz Hansen. Poster/Krickelin. Krok/House Doctor.